Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Με ποδηλατόδρομο στο κέντρο της Λευκωσίας


Σε 18 μήνες από σήμερα οι πρωτευουσιάνοι και δει οι φυσιολάτρες θα έχουν τη δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσα στο πράσινο, στην κοίτη του Πεδιαίου ποταμού. Υπογράφηκαν σήμερα τα συμβόλαια και μετά τις διακοπές αρχίζουν τα έργα κατασκευής του πεζοδρόμου- ποδηλατοδρόμου στον Πεδιαίο από το Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το Υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώνοντας την εξαγγελία της Δημάρχου της πρωτεύουσας Ελένης Μαύρου ότι τα σχέδια βγήκαν από τα συρτάρια και γίνονται έργα.

Το έργο θα κοστίσει πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ και κατά τα δύο τρίτα χρηματοδοτείται από το κράτος και κατά το εν τρίτο από το Δήμο Λευκωσίας.
Κατά την υπογραφή των συμβολαίων που έγινε το πρωί στο Δημαρχείο η κ. Μαύρου είπε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα ωφελήσει τόσο τις παρούσες όσο και τις μελλοντικές γενιές των Λευκωσιατών μετατρέποντας τον ποταμό σε ένα φιλόξενο χώρο για τους κατοίκους της πόλης και θα τον καταστήσει κτήμα μικρών και μεγάλων.

Σημειώνοντας ότι ο Πεδιαίος με το δάσος της Αθαλάσσας είναι οι πιο σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας και αποτελεί ανεκτίμητο οικολογικό θησαυρό για ολόκληρη την περιοχή που πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, είπε ότι το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ήπια αξιοποίηση και χρήση του Πεδιαίου σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος του χώρου.
Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η πρώτη πρόταση προς τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας για αξιοποίηση του Πεδιαίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας έγινε από τα τέλη του 1997 και ότι το 2002 ολοκληρώθηκε το τμήμα που εμπίπτει στα δημοτικά όρια Στροβόλου και αργότερα ετοιμάστηκαν τα προκαταρκτικά σχέδια που αφορούσαν το Δήμο Λευκωσίας μαζί με την υλοποίηση του τμήματος που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λακατάμιας.

Εξήγησε ότι επειδή για πολλούς λόγους το τμήμα εντός των ορίων του Δήμου Λευκωσίας δεν προχωρούσε, ο Δήμος σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας, για να επισπεύσει τις διαδικασίες ανέλαβε την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου, την ετοιμασία μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την ετοιμασία υδρολογικής μελέτης ενώ ταυτόχρονα το Τμήμα Πολεοδομίας ετοίμαζε τα κατασκευαστικά σχέδια του έργου, ενώ ο Δήμος Λευκωσίας ανέλαβε και τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών και την παρακολούθηση.


Η Δήμαρχος είπε πως το έργο στοχεύει στην ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας κοίτης του ποταμού κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η λειτουργική οπτική και φυσική σχέση του ποταμού με την αστική εκατέρωθεν περιοχή, στη δημιουργία ενός συνδετικού άξονα κυκλοφορίας που θα χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης και διακίνησης από τις περιοχές κατοικίας προς το κέντρο της πόλης και αντίστροφα, στη χρήση της κοίτης και της όχθης του ποταμού με μεγάλο διάδρομο για περίπατο άθληση και ψυχαγωγία των δημοτών της Λευκωσίας μέσα στο πράσινο και στην προστασία και ανάδειξη του ενός σημαντικού πνεύμονα της πόλης.
Ανέφερε ότι οι επεμβάσεις στο χώρο περιορίζονται στο ελάχιστο, λαμβάνεται υπόψη η φυσικότητα του τοπίου και δεν διαταράσσει το οικολογικό σύστημα του ποταμού το οποίο ειδικά στην περιοχή του παλιού γενικού νοσοκομείου είναι μοναδικό.

Πρόσθεσε ότι το έργο θα προβλέπει κατασκευή διαδρόμων για τους πεζούς και ποδηλάτες, ξύλινων γεφυρών που θα ενώνουν τις δύο όχθες, εύκολες προσβάσεις, παιγνιδότοπους, χώρων ξεκούρασης, ειδικό φωτισμό και επίπλωση εξωτερικών χώρων.
Ανέφερε ακόμα ότι πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος κατά κανόνα θα ακολουθεί την υφιστάμενη μορφολογία του εδάφους εκτός από κάποια στενά σημεία στα οποία θα υπερηψούνται από την κοίτη και είπε ότι θα έχει μήκος 2,6 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από τη γέφυρα κοντά στο Προεδρικό και θα φθάνει μέχρι το Υπουργείο Υγείας στη συμβολή της Προδρόμου με τη Μετοχείου και αποτελεί προέκταση του ποδηλατοδρόμου- πεζοδρόμου Λακατάμιας - Στροβόλου.

Με την υπογραφή των συμβολαίων για την έναρξη των έργων στην Πλατεία Σολωμού και τη υπογραφή σήμερα των συμβολαίων για τον Πεδιαίο υλοποιείται άλλη μια δέσμευση προς όφελος των πολιτών πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «το έργο θα αποτελέσει σημαντικό χώρο αναψυχής, θα προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή διακίνησης που σε συνδυασμό με άλλα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται θα μας κάνουν περήφανους για την πόλη μας». Η Δήμαρχος είπε ότι θα αποφευχθεί η φωτορύπανση, με χαμηλό φωτισμός ώστε να μην επηρεάζεται η πανίδα που είναι μοναδική. Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως για τους Δήμους αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα οι βανδαλισμοί.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Χριστόδουλος Κτωρίδης ανέφερε ότι η σημερινή είναι ιστορική μέρα για τη Λευκωσία και το Δήμο της καθώς το έργο θα σημαδεύσει τη ζωή των Λευκωσιατών, κατά τον ίδιο τρόπο που σημαδεύει τη ζωή των Λευκωσιατών το υφιστάμενο τμήμα Λακατάμιας - Στροβόλου.
Αναφέροντας ότι είναι συνεχιζόμενο έργο του πεζοδρόμου - ποδηλατοδρόμου Λακατάμιας - Στροβόλου που έχει μήκος 7 χιλιόμετρα στο οποίο προστίθενται άλλα 2,5 χιλιόμετρα, με όραμα ότι θα συνεχισθεί μέχρι το φράγμα της Ταμασσού, είπε ότι ο χώρος είναι υπέροχος και θα προσφέρει διαδρομές Τροόδους στη Λευκωσία. Συνεχίζοντας, είπε ότι θα κατασκευάσουμε το έργο χωρίς να κόψουμε έστω και ένα δέντρο ή να επηρεάσουμε την υδρολογία του εδάφους. Περαιτέρω ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ότι το όραμα της Δημάρχου είναι ο πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος του Πεδιαίου να ενωθεί με την Πλατεία Ελευθερίας μέσω της Μάρκου Δράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου