Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η Λευκωσία εξωραΐζεται! Με το Καϊμακλί τι γίνεται;

Του Αναστάσιου Αναστασίου*


Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης… Μοιρασμένη, αλλά τα έργα είναι έργα. Θα μου πείτε τώρα, τριάντα επτά χρόνια μετά, το να μείνουμε χωρίς έργα και να κλαιγόμαστε είναι χειρότερο και θα ‘χετε και δίκιο.
Τόσα και τόσα έργα εξαγγέλλονται στη Λευκωσία. Το Καϊμακλί όμως; Ένα έργο το χρόνο! Εντάξει, δε λέω, αρκετά έργα έχουν εξαγγελθεί στο Καϊμακλί, αλλά πόσα έχουν γίνει; Εδώ που τα λέμε, μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη του καθενός, αλλά… ας τα πάρουμε από την αρχή.


Τρεις δημάρχους αλλάξαμε, αλλά αρκετά πράγματα στο Καϊμακλί παραμένουν τα ίδια. Η πλατεία Αγίας Βαρβάρας, είχε «γίνει» από το 2005, αλλά το μνημείο το έχουμε δει μόλις φέτος. Το παλιό Καϊμακλί, εδώ και πέντε χρόνια περίπου εξωραΐζεται μόνο στις προσόψεις των σπιτιών. Για τις επικίνδυνες οικοδομές τίποτα. Η οδός Συνεργασίας αναμενόταν να τελειώσει το 2007, τελείωσε φέτος. Το αθλητικό κέντρο αναμενόταν να τελειώσει το 2007, ακόμα περιμένουμε να το δούμε. Τα πεζοδρόμια αναμένονταν να τελειώσουν το 2006, άρχισαν φέτος. Η λεωφόρος Αγίου Ιλαρίωνος, άρχισε να φτιάχνεται μόλις πριν μερικούς μήνες. Η άσχημη μυρωδιά στον κυκλικό κόμβο “Bata” επιδιορθώθηκε πέρσι, αλλά επανήλθε.


Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε πια; Τόσα έργα που είχαν εξαγγελθεί επί προηγουμένων δημάρχων, έχουν ολοκληρωθεί τώρα. Φανταστείτε όσα έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα και περιμένουν ή όσα ΘΑ εξαγγελθούν. Κατά τ’ άλλα, τα τελευταία χρόνια, το Καϊμακλί ανήκει στις "ξεχασμένες" περιοχές, τις οποίες, ας πούμε, θυμήθηκαν.


Η φράση «προτεραιότητα στο κέντρο, τον καθρέφτη της πόλης», δυστυχώς, για τους κατοίκους του Καϊμακλίου δεν ισχύει πλέον, ούτε την παίρνουν στα σοβαρά. Και δυστυχώς, εδώ δεν μιλάμε απλά για αδικία. Εδώ μιλάμε για επαναλαμβανόμενη αδικία, κάτι το οποίο έκανε τους κατοίκους του Καϊμακλίου να αγανακτήσουν. Πριν λίγο καιρό μάλιστα, έγινε επίσημη παραδοχή ότι το Καϊμακλί είναι κατάλληλο για κατοικία οικογενειών από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Κι ενώ η Λευκωσία αποδεικνύεται ο φτωχός συγγενής όσον αφορά τα έργα που γίνονται, τότε το Καϊμακλί αποδεικνύεται ο φτωχότερος συγγενής.


Επίσης, μια απορία που μου δημιουργήθηκε σαν δημότης της Λευκωσίας, είναι η εξής: Αν και υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Λευκωσίας ως πολιτιστική πρωτεύουσα, με τι προσόντα ξεκινήσαμε; Κατάλληλος χώρος για συναυλίες, δεν υπάρχει. Και όχι, το γήπεδο του Γ.Σ.Π. δεν είναι, ούτε μπορεί να θεωρηθεί τέτοιος χώρος. Το θέατρο το περιμένουμε. Το Μέγαρο Πολιτισμού όλο το ακούμε, αλλά δεν το βλέπουμε.


Όσο για το θέμα ποδήλατο, ας μην το θυμάμαι καλύτερα: Το πλησιέστερο σημείο ενοικίασης ποδηλάτων βρίσκεται στην Παλλουριώτισσα. Άρα, για αρκετούς κάτοικους Καϊμακλίου, μόνο και μόνο η απόσταση που θα διανύσει με τα πόδια για να ενοικιάσει ένα ποδήλατο, είναι από μόνη της αποτρεπτικός παράγοντας.


Χώρια οι στενοί δρόμοι που διαθέτουμε ανά το Καϊμακλί, παλιό και νέο. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς κιόλας, που δεν διαθέτουν ούτε καν πεζοδρόμια, ποιους να πρωτοχωρέσουν; Τα αυτοκίνητα; Τους πεζούς; Τους πεζούς με τα σκυλιά τους; Τους ποδηλατιστές; Άσε το τι χαμός γίνεται με τις νέες μονοδρομήσεις που γίνονται στο παλιό Καϊμακλί. Ολόκληρη περιοχή, που δεν ξέρεις από πού να μπεις κι από πού να βγεις! Που ξανακούστηκε να χάνεσαι στην ίδια σου τη γειτονιά!


* Ο Αναστάσιος Αναστασίου είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας του Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου